The Old Vinyl Factory

The Brief

We were appointed to deliver a number of specific schemes as part of an 18 acre mixed-use regeneration development at the historic His Master’s Voice record manufacturing site in Hayes. The Old Vinyl Factory was formerly home to the art-deco headquarters and manufacturing operations of HMV, later EMI, but the buildings had become largely derelict and abandoned.

The overall project brief was to celebrate the past whilst unlocking the site to attract new businesses, new people and new creative talent into the area, which already has excellent transport links including Crossrail. A focus on a mixed use, campus style development saw commercial, residential and entertainment spaces added alongside active public spaces. We were appointed to provide services on The Record Store – providing commercial office space, The Powerhouse – providing the energy centre powering the site’s district heating and power and the first phase of the site wide infrastructure and landscaping package.

Client

U+I

Location

Hayes, Middlesex

Architect

AHMM, Studio Egret West and DMA

Size

112,000 ft²

Sector

  • Office - Remodelling & Refurbishment

Services

  • Project Management
  • Cost Consultancy

The Challenge

The Record Store development is located adjacent to the mainline railway and extensive discussions with Network Rail were needed to secure the permissions needed to allow the refurbishment of the historic art-deco facades to be carried out. The retained building was an early example of a concrete framed structure which needed extensive repairs and carefully considered engineering to allow the installation of a new central core to adapt and modernise the building.

The complex infrastructure and landscaping package was phased to incorporate new district service distribution across the site and strategic delivery of new statutory service connections around an already congested and unknown spaghetti of live and defunct connections.

Careful consideration of sustainability issues, including long-term viability of the building, affordable heating sources and service adaptability fed into the site wide strategy and the design and delivery of The Powerhouse was critical to achieving the Client’s site wide project aims.

The Outcome

The Record Store’s vast open plan stores have been extended and reinvented to provide 85,000 ft² of commercial space over 6 storeys. The floorplates benefit from extensive natural light and 3.5 m floor to ceiling heights, whilst the historic façades, not seen in their original state since before the war, have been restored to their former glory.

The Powerhouse has been transformed and repurposed into a modern energy centre which provides heat, hot water and power to the neighbourhood with surplus energy being sold back the grid.

 

 

 

 

 

0
First opened in
0
HMW/EMI workers formerly onsite
0 ft²
Commercial space

Other Projects We’ve Completed Include

The Gilbert & One Lackington

Michael Faraday House

New Hibernia House