Private Residence, Belgravia Townhouse

The Brief

We recently completed the challenging renovation of a Grade II Listed private residence within the Belgravia Conservation Area, which also falls under the remit of the Grosvenor Estates Management Plan. Works to this large family home included the creation of a new build basement alongside the extensive refurbishment of 6 floors above ground.

We were brought onboard initially because the project had run into a number of issues. At the time of the approach, the project was on-site but work had stalled and the incumbent contractor wished to withdraw.

On undertaking our initial investigation, it became apparent that the work carried out on site did not match the issued drawn information and there were also safety concerns relating to the scaffolding. A package of urgent temporary works was agreed, and we put into place legal advice to secure the Client’s position. The Client had to select a new design team and contractor and at this point we were appointed to take over project management, cost consultancy and health and safety services.

Client

Confidential

Location

London SW1

Size

7,500 ft²

Sector

  • Private Residences

Services

  • Project Management
  • Cost Consultancy
  • Health & Safety (CDM)

The Challenge

Our original remit was to salvage the project. The previous architect had become insolvent, the interior designer no longer wanted to be involved, and at the Client’s request we had to handle the termination of existing consultant team appointments including the services and structural engineer.

Following our recommendation to follow a negotiated procurement route a new contractor was appointed under the first stage of a two-stage process, and they then assisted in surveying and carrying out the initial works required. Client direct packages were agreed for timber floors, the family kitchen, bedroom joinery and marble to bathrooms but then by agreement later, incorporated into the contract. The temporary and permanent works to the basement were designed in such a way as to allow the main refurbishment works and structural alterations above ground to be undertaken concurrently.

The project had an additional challenge around the client being based outside the UK, with video design presentations therefore required.

 

The Outcome

The property has been completed to exceptionally high standards, with refurbishment works encompassing a new roof structure, re-pointing of the entire facade, extensive bespoke joinery, and the installation of a specialist kitchen.

The new basement floor was designed to spread the loads from the walls and internal columns to create a uniform bearing pressure. Waterproofing was achieved by utilising a filter drain system, adding integral sheet membrane to the basement floor, and incorporating a waterproofing additive to the concrete walls and basement floor slab to provide extra protection against water ingress.

A large conservatory space has been added via the installation of precast concrete units and an innovative glazing system. Extensive structural alterations include a new lift shaft and stair core, which added stability to the building. After all the initial challenges it’s a project we feel very proud to have successfully delivered.




Other Projects We’ve Completed Include

Hertfordshire House

Dartmouth Park House

Private Residence, Oxfordshire