Newson’s Yard

The Brief

The Newson’s Yard sits in the heart of the Pimlico Road design district and was formerly the oldest timber yard in London. Our Client wanted to see the space re-purposed to create 7 new retail units, 2 of which are food and beverage focussed, 9 residential units and a publicly accessible central ‘courtyard’.

The Client, Grosvenor, wanted as much as possible of the historic elements of the building to be preserved and celebrated in the design of the new space, and hence most of the original Victorian brickwork and timbers have been retained and exposed. Sustainability and wellbeing were an integral part of the Client brief, and Grosvenor’s Sustainability Development and Greening & Biodiversity policies were embedded within the project from the initial design stages right through construction.

The ultimate Client brief was to create a world class retail environment, which would foster and strengthen the local design community, to make the spaces accessible and enticing, and to employ the most sustainable construction methods possible.

Client

Grosvenor

Location

London SW1

Architect

Stiff + Trevillion

Size

36,700 ft²

Sector

Services

  • Project Management
  • Building Surveying

The Challenge

The site’s proximity to neighbouring properties, both residential and retail, was a key consideration in the team’s approach to design, including visual impact, acoustic requirements and servicing once complete.

The retail ‘Yard’ space is tucked away behind retained façades on Pimlico Road and accessed by 2 new retail arcade entrances whilst the former residential and shop areas were demolished and rebuilt to modern standards. These works, together with the formation of new basement areas beneath the existing structures, involved complex temporary works, as did the installation of a new and very large rooflight to the ‘Yard’. The site constraints and temporary works impacted significantly on construction site management and logistics, requiring a skilled approach to stakeholder engagement and management throughout the construction works.

The Outcome

The retained original trusses and Victorian brickwork complement the new elements such as the timber shopfronts, CLT mezzanine level and impressive new roof-light, which provides natural ventilation via openable louvres. The selection of CLT, rather than steel, to form the new mezzanine level and the use of GGBS concrete wherever possible helped the project to meet Grosvenor’s ambitious embodied carbon targets. Where internal timber cladding has been introduced this has been reclaimed from a 1940s factory. The development has achieved a BREEAM Excellent rating.

Once construction was completed our Building Surveying team were engaged by the Client to assist them with managing the fit out works and tenant liaison for the incoming 6 design-focused retailers

0 %
Embodied carbon reduction
0 ft²
Retail space
0 ft²
Residential space

Other Projects We’ve Completed Include

ICON Outlet & Entertainment Space

SEAT Westfield

63 Pall Mall