Newport Street Gallery

The Brief

Damien Hirst’s Newport Street Gallery in Vauxhall comprises a mixture of the conversion and adaption of 3 Listed Victorian industrial buildings and the construction of 2 new infill buildings to either end of the retained buildings. The original Victorian warehouses had been used as prop workshops and stores for West End theatres and their relatively windowless facade suited the conversion to gallery use and were bought by the artist to develop a gallery to showcase his and other artists’ work.

The gallery forms the whole length of the street with 2 levels running across the length of the buildings. The 2 gallery levels are linked by a feature staircase and large lift. The project also included the creation of a statement restaurant, Pharmacy², which was designed by Damien Hirst and the Architect to reflect the building owner’s conceptual art, a retail outlet and office space, which incorporated a private viewing area.

Client

Damien Hirst

Location

London SE11

Architect

Caruso St John

Size

36,446 ft²

Sector

  • Arts

Services

  • Project Management
  • Cost Consultancy
  • Building Surveying
  • Party Wall & Neighbourly Matters
  • Health & Safety (CDM)

The Challenge

The construction work involved retaining 3 Listed Buildings, the demolition and rebuilding of 2 buildings, and the construction of a basement across the entire site. The ground and upper floors within the 5 buildings were connected to create a total of 6 galleries, all of which can be used flexibly in many combinations in order to accommodate both large and small exhibitions. A key issue for the team was to devise a conservation strategy for the development, unlocking the potential for conversion to a gallery and ensuring a structure that could support the load imposed upon it from the art work exhibited.

The whole project required a sensitive and considered approach to both the design and construction, something which was made easier by our appointment to cover the full spectrum of consultancy.

Careful analysis of the loadbearing capacity of the existing buildings was carried out. New steel frames were then installed into the structure with the dual purpose of retaining the new basements formed beneath them and also providing the strength necessary to support the art work displayed within them. Some areas of the gallery floors now have a loadbearing capacity of 30KN/m².

The Outcome

The completed project was very well received by both the public and art world and was awarded the Stirling Prize in 2016 and is now thriving with a varied programme of exhibitions throughout the year.

Following completion Jackson Coles were again appointed as project managers to deliver the Dan Cohen exhibition fit-out, which was delivered to a strict deadline and involved alterations to the galleries to meet the artist’s exhibition brief and narrative.

0
Galleries
0 KN/m²
Load-bearing capacity of floors
0
Originally built
“This gallery has realised my ambition to create an unobtrusive and beautiful series of buildings that work perfectly as a space to exhibit great art.”
Damien Hirst

Other Projects We’ve Completed Include

BAFTA

Hauser & Wirth Somerset

Southbank Centre Festival Wing