BAFTA

The Brief

The home of BAFTA since 1976, 195 Piccadilly needed to be expanded and refurbished to respond to the increasing needs of the organisation. The Client looked to the project team to carefully refurbish and upgrade the Grade II listed building, and they responded with a proposal to construct a new top floor and raising and restoring 2 large Victorian wrought iron roof-light structures and decorative plasterwork, which had been concealed and considered ‘lost’ for over 50 years.

The brief from BAFTA was to “fundamentally enhance every aspect of what we do while being sensitive to the character of the building we are so fond of.” BAFTA’s sustainability strategy was also key, and this led to the installation of a new sub-station to support the de-gassing of the building and its plant along with a heavy focus on improving thermal performance of the fabric.

Client

BAFTA

Location

London W1

Architect

Benedetti Architects

Size

23,700 ft²

Sector

  • Arts
  • Culture
  • Entertainment & Creative Industries

Services

  • Project Management
  • Cost Consultancy
  • Health & Safety (CDM)

The Challenge

Much of the initial work involved ‘unpicking’ the MEP and structural alterations which had been made over the 130 year life of the building, with extensive opening up works allowing us to understand and control risk. The enabling works were technically challenging, with a complex scaffolding system put in place whilst the upper floor was being ‘raised’ and new solar glazing installed.

We also worked closely with BAFTA’s Estate Team to ensure that they could remain in the building for as long as possible, whilst setting out clearly to them the point at which continued occupation would trigger costs in excess of those of relocation and temporary accommodation.

 

 

 

The Outcome

The completed scheme has delivered world-class, innovative facilities and events space, and encompassed the complete renovation and re-fit of the Run Run Shaw Theatre and the Princess Anne Theatre, both of which now feature some of the most advanced screening facilities in the world. Occupying 5 floors, upgraded areas include events and exhibition spaces, a banqueting hall, and a members’ bar, restaurant and club as well as office space and meeting rooms.

The project was delivered within the Client’s cost envelope and to programme, not-withstanding the effects of COVID.

 

 

 

Approx. man hours, total start to finish
0
Seats across two screening rooms
0
Dynamic liquid crystal windows installed to the rooflights to reduce solar gain (first installation in the UK)
0
"By improving facilities and doubling the building’s capacity the redevelopment of 195 Piccadilly has enabled BAFTA to dramatically increase its charitable programme, which supports over 80,000 people to develop a career in the creative industries each year. This was a complex and high profile scheme, but the collaborative approach taken by the entire project team helped us overcome the many challenges. Jackson Coles played an invaluable role in this collaboration, becoming part of the BAFTA ‘family’. Their expert advice and hands-on approach was critical to the success of the project."
Pauline Campbell
Head of Property, BAFTA

Other Projects We’ve Completed Include

Newport Street Gallery

ICON Outlet & Entertainment Space

Hauser & Wirth Somerset