New Hibernia House

The Brief

This project – on Winchester Walk in Southwark – involved digging a basement beneath an existing Victorian warehouse, sensitively refurbishing the ground to 3rd floors and then adding two new storeys above.

The rooftop extension was formed by a series of striking Corten volumes, whose dimensions were derived from the existing building below. The façade and external stonework were cleaned and refurbished, using historic photos as reference points, while unsympathetic 20th Century additions were stripped back internally, exposing the original joisted timber floors and brick walls.

Client

Davis & Lamb

Location

London SE1

Architect

William Matthews

Size

10,300 ft²

Sector

  • Office - Remodelling & Refurbishment

Services

  • Project Management
  • Cost Consultancy
  • Health & Safety (CDM)
  • Party Wall & Neighbourly Matters

The Challenge

The site is landlocked on all sides and, with the hugely popular Borough Market directly opposite and residential blocks adjoining, this presented serious logistical constraints and challenges for the team. 

Significant negotiations were held with the local authority to allow us to close footways on the very busy Winchester Walk and to install a pitlane for our deliveries.

The basement dig was further complicated by the presence of archaeologists, who were on site for a total of 10 weeks, and who had to work in confined safe zones whilst excavation was ongoing to immediately adjacent areas, while the ‘cart-away’ from the basement dig was removed via conveyor belts. 

The discovery of medieval and Tudor finds in the dig necessitated rapid re-sequencing of the works, and in this way we were able to ensure that the programme was maintained.

The Outcome

The completed scheme saw the poor quality 20th Century finishes and structures removed and successfully exposed the original structure and brickwork wherever possible, this being juxtaposed against new Corten cladding and blackened steel elements.

A very successful restaurant and bar has been opened at ground and basement levels, whilst the five floors of commercial office space above have been occupied by SMEs who were all drawn to the vibrancy and facilities of Borough Market.

EPC ratings of ‘B’ were achieved for all the office floors.

0 ft²
Net lettable area added
0
Number of artefacts found
0 months
Length of programme from start to finish
“This project was my first development in London, and the nature and location of the site created lots of challenges. The Jackson Coles team were integral to keeping things on track, they really became my trusted advisor and were a pleasure to work with.”
Mark Lamb
Managing Director, Davis & Lamb LLP

Other Projects We’ve Completed Include

The Gilbert & One Lackington

Michael Faraday House

12 Little Portland Street