Michael Faraday House

The Brief

Michael Faraday House is the UK headquarters of the Institution of Engineering and Technology (IET). We were appointed to work on the full scale CAT A and CAT B refurbishment and upgrade of their existing 67,000 ft² office building in Stevenage.

The internal office was rationalised to provide a greater variety of work, collaboration and breakout spaces, all designed to enhance the workplace environment. The installation of a new roof over the existing central courtyard created a large atrium space which is now used as the central collaboration and meeting point in the building.

The Client wanted to provide a modern, accessible work environment for their team and IET members, with sustainability and wellbeing at the forefront of the design.

Client

The Institution of Engineering & Technology

Location

Stevenage

Architect

Pringle Richards Sharratt

Size

67,000 ft²

Sector

  • Office - Remodelling & Refurbishment
  • Office - Fit Out & Interiors

Services

  • Cost Consultancy

The Challenge

The project provided a number of challenges including designing the works so that they could be undertaken in an occupied space, integrating new technology and services into the existing building structure and fabric and completing works concurrently with the construction of a new deck car park on land adjacent to the main building.

The project also required spaces suitable for specialist facilities such as media and television production space and providing accommodation for an industrial printer which will allow the IET to print their reports and journals in-house

The Outcome

The completed works included the full replacement of the M&E services, with new VRF air conditioning, ventilation and an innovative heat recovery system installed. The M&E services also include new data, AV and IT installations to provide a fully integrated high tech office environment for users. The M&E design was integrated with ‘Smart Building’ technologies and a building app was developed for desk booking, access control, and environmental monitoring.

0 ft²
Net area added
0 weeks
Length of programme
0 tonnes
Of furniture donated to local groups

Other Projects We’ve Completed Include

Great Sutton Street

The Gilbert & One Lackington

New Hibernia House