The Gilbert & One Lackington

The Brief

The Gilbert and One Lackington is the redevelopment of the former Bloomberg Headquarters on Finsbury Square providing 230,000 ft² of commercial space adjacent to Finsbury Square on the City fringe. This complex project entailed extensive structural alterations along with the complete internal and external refurbishment of this ornate 1930s building which was designed by Frederick Gould and Giles Gilbert Scott.

Completed in Autumn 2021, the project creates high-quality CAT A speculative office space over 10 floors, including flexible co-working space on ground and lower ground floor of One Lackington and 6 new rooftop terraces.

Additional lettable area has been created through roof extensions at the fourth, sixth and seventh floors. New plant was installed to basement areas and at rooftop to 6th and 7th floors and new reception areas and cyclist facilities have been added.

Client

Brookfield Property Partners

Location

London EC2

Architect

Stiff & Trevillion Architects

Size

230,000 ft²

Sector

  • Office - Remodelling & Refurbishment

Services

  • Project Management
  • Employer's Agent
  • Health & Safety (CDM)

The Challenge

The property is on a constrained site, in a conservation area and is locally listed. Due to planning constraints and protected views, there were strict restrictions on any proposed height increases. The new extensions and increased massing were sensitively designed to respect this, securing the necessary permissions whilst delivering the NIA uplift required for viability.

The interior of the building was substantially reconfigured to provide a new centralised fire-fighting core and the refurbishment of 4 retained cores. Structural interventions included additional storey extensions, reframing of existing mansards and the strengthening of the original 1930’s steel structure.

The building, together with the 2 neighbouring properties 38 and 50 Finsbury Square, had been ‘linked’ by Bloomberg during their occupation of all 3 properties. As part of the redevelopment works complex structural separation works were carried out and the original boundaries between the 2 buildings reinstated.

The Outcome

The design focuses on the retention and adaption of as much of the existing structure as possible. The works carried out has extended the lifespan of the existing building and readied it for current and future needs of a modern workplace. The project achieved Net Zero in Construction.

We were involved from the early design stages through to completion, providing a consistent management thread throughout the life of the project. A phased procurement strategy was adopted with an initial Enabling Works contract being let prior to site handover to the Main Contractor. Our management of both contracts giving a continuity of knowledge between phases and an intrinsic understanding of the complexities of the existing building. Following completion of the Client Shell & Core Works we were appointed as Landlord Representative to monitor Tenant Fit-Out Works.

The project was shortlisted for a 2022 BCO Award in the Refurbished/Recycled Workplace category and has also been shortlisted for a 2022 NLA Award in the Retrofit category.

Of structure retained
0 %
Embodied carbon vs LETI benchmark
0 x less
Embodied carbon emissions saved vs new build
0 %

Other Projects We’ve Completed Include

15 Mansfield Street

Michael Faraday House

New Hibernia House