Royal College of Ophthalmologists

The Brief

The Royal College of Ophthalmologists (RCOphth) premises, situated within the developing campus of medical institutions around Euston Road, support excellence in the practice of ophthalmology through training, education, assessment and research.

The project encompassed the refurbishment of a Victorian warehouse to create modern lecture and training facilities, including specialist training laboratories, together with upgraded office and meeting spaces for the College’s employees and Council Members. The design added a new floor to the building with a rooftop extension, new stairs and lift cores running up through all floors levels and the creation of an auditorium on the lower ground floor.

Client

RCOphth

Location

London NW1

Architect

Bennetts Associates

Size

7,500 ft²

Sector

  • Science
  • Office - Remodelling & Refurbishment

Services

  • Project Management
  • Cost Consultancy
  • Health & Safety (CDM)

The Challenge

The fabric of the 5-storey building was in relatively good condition but did not meet the requirements of current building regulations and was not easily accessible for wheelchair users. Addressing these issues was therefore a key driver for the Client.

Regrettably the main contractor was placed into receivership shortly after works had started on site, our team negotiated a contract with a replacement main contractor on a two stage open book basis. Working with the main contractor, we ensured each trade package provided value for money and worked with the contractor and design team to make sure the design was released to allow the work packages to be tendered and the works to progress to programme.

The Outcome

The design of the refurbishment incorporates many features from the original Victorian warehouse, which are cleverly combined with the new spaces and facilities. The original timber floor structure was refurbished and exposed brickwork and cast iron columns are prominent throughout. The entrance to the building was opened up with a large glazed opening and a triple height entrance space, bringing light into the building, with a new feature spiral staircase leading to the public areas. Bespoke display cases house the College’s collection of scientific and medical artefacts throughout the public spaces within the building.

“The new offices afford a lovely work environment for our staff and users, and truly represent the future of ophthalmology as a vibrant and unique speciality.”
Kathy Evans
Chief Executive, The Royal College of Ophthalmologists

Other Projects We’ve Completed Include

Project Apple, UCB

Gordon Murray